Doesburg in de Tweede Wereldoorlog

Streekmuseum De Roode Tooren - Exposities Theo Colenbrander en Tweede Wereldoorlog

DOESBURG IN DE TWEEDE WERELDOORLOG

Tot en met 31 december 2022 wordt in het museum onder bovenstaande titel aandacht besteed aan de situatie in Doesburg tijdens de Tweede W…

Lees verder

DOESBURG IN DE TWEEDE WERELDOORLOG

Tot en met 31 december 2022 wordt in het museum onder bovenstaande titel aandacht besteed aan de situatie in Doesburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van een aantal thema’s, waaronder mobilisatie, bezetting, voedselvoorziening, verzet en verraad, joodse inwoners en uiteraard de bevrijding door de Canadezen op 16 april 1945 wordt nader ingegaan op wat de Duitse bezetting voor de stad en zijn inwoners heeft betekend. Het gaat hierbij niet alleen om de grote gebeurtenissen en voorvallen, maar ook om de vraag hoe het de Doesburger verging in zijn dagelijkse leven. Hoe hebben de Doesburgers deze moeilijke periode beleefd en doorstaan. Met name de laatste twee weken voor de bevrijding hebben veel impact gehad op de bevolking en de stad. Vele dagen werden doorgebracht in de kelders van de historische binnenstad. Diverse foto’s tonen de ‘gehavende stad’. Net voor de aftocht van de Duitse bezetter werden op 15 april 1945 de watertoren, de stadswindmolen en de imposante toren van de Grote of Martinikerk opgeblazen. De watertoren en windmolen zijn niet meer herbouwd. De Martinitoren werd met steun van alle inwoners geheel gerestaureerd en opgebouwd en werd een symbool van de grote saamhorigheid in de jaren na de oorlog. De herbouw en restauratie begon in juli 1959. Uiteindelijk waren in 1972 alle werkzaamheden afgerond en werden kerk en toren op 31 augustus van dat jaar feestelijk heropend door prinses Beatrix.

THEO COLENBRANDER, DOESBURG 1841 - LAAG-KEPPEL 1930

Theo (Theodoor Christiaan Adriaan) Colenbrander, geboren te Doesburg op 31 oktober 1841 en overleden te Laag-Keppel, 28 mei 1930, wordt algemeen beschouwd als de eerste industrieel vormgever van ons land. Hij geniet internationale bekendheid. Zijn felle kleurgebruik, grillige decoraties en ongewone vormen maken Colenbrander onbetwist tot een van de meest originele en gedurfde ontwerpers uit het Nederlandse fin de siècle. Met zijn ontwerpen gaf hij de aanzet tot de vernieuwing die leidde tot de Nieuwe Kunst, zoals de Nederlandse art nouveau wordt genoemd. Tot aan zijn dood in 1930 bleef Colenbrander actief als ontwerper. Ook in deze tijd is zijn werk nog steeds erg actueel en gewild. Theo Colenbrander - eenling pur sang - was zijn tijd ver vooruit. Hij had een compleet eigen stijl, die niet in een hokje te plaatsen viel. Na een loopbaan als architect maakte hij op zijn veertigste een radicale wending en ging hij zich vooral toeleggen op keramiek. Net als veel van zijn tijdgenoten beperkte hij zich niet tot één discipline, maar ontwierp hij ook boekbanden, tapijten en interieurs.

Gewaagd door de bizarre vormen en vernieuwend door bonte kleuren en geabstraheerde motieven die hij ongekend vrij over het vlak verdeelde, had Colenbrander in artistieke kringen veel succes. Zo was de schilder Hendrik Willem Mesdag een fervent verzamelaar van zijn werk. Voor de gewone man waren Colenbranders ontwerpen te revolutionair en te duur. In De Roode Tooren wordt in de ‘Theo Colenbrander Salon’ aandacht besteed aan deze bijzondere Doesburger. Recent werd de presentatie met vele objecten uitgebreid. Op initiatief van het museum werd op 31 oktober 2016 (zijn 175e ‘verjaardag’) in Doesburg een plantsoen naar hem vernoemd.

STREEKMUSEUM DE ROODE TOOREN
Roggestraat 9-11-13, 6981 BJ Doesburg. Telefoon 0313-474265, info@deroodetooren.nl, www.deroodetooren.nl

Het museum is voor iedereen gratis toegankelijk. Uiteraard wordt een vrijwillige bijdrage in de daarvoor aanwezige giften bus bijzonder op prijs gesteld.

Openingstijden:

Dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur.
Zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.
Op maandag is het museum gesloten.

Lees minder

Contact

Adres:
Streekmuseum De Roode Tooren
Roggestraat 9
6981BJ Doesburg
Plan je route

Wanneer

  • elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag11.00 - 17.00 uur
  • elke zaterdag en zondag13.00 - 17.00 uur

Locatie

Neem alvast een kijkje